Kotimaan historiallisia vierailukohteita

Kotimaastamme löytyy runsaasti erilaisia vierailukohteita, joiden kautta voit oppia palan mielenkiintoisesta historiastamme. Vaikket tykkäisikään lukea historiaa oppikirjoista, voivat tällaiset vierailut olla mielenkiintoisia ja antoisia kokemuksia. Keräsimme listan muutamista mielenkiintoisista suomalaisista vierailukohteista, joissa vierailemalla historian oppiminen käy kuin leikiten.

Vierailukohdevinkkejä Suomessa

– Turun linna on perustettu 1200-luvulla ja se sijaitsee Aurajoen suulla. Alun perin linna toimi Ruotsin kruunun hallintolinnana, mutta myöhemmin siellä on asunut esimerkiksi Juhana III. Turun linnasta löytyy esimerkiksi kylmäävä vankityrmä, joka kertoo kuinka karut olot vangeilla on ollut linnan kulta-aikaan. Linnassa vierähtää helposti monta tuntia ja se on erittäin mielenkiintoinen vierailukohde.

– Suomenlinna on suosittu esimerkiksi piknik-kohteena ja rentouttavana kävelyretkikohteena. Kuitenkin se tarjoaa myös aimoannoksen historiaa, jos vain viitsit katsoa muureja pidemmälle.

– Seurasaaresta löytyy vanhoja rakennuksia, joissa voi vielä nykyäänkin aistia menneen ajan hengen. Seurasaari on muutoinkin erinomainen retkikohde, jossa voit viettää aikaa vaikka koko perheen kera.

– Entisajan pajat ovat mielenkiintoisia vierailukohteita, koska pääset niiden kautta kurkistamaan sepän arkeen. Saatat yllättyä, kuinka pimeitä pajat olivat. Tälle on kuitenkin hyvin luonnollinen selitys – pimeys auttoi seppää havaitsemaan takomansa raudan värissä tapahtuneet muutokset ja näin ajoittamaan työvaiheet oikein. Pimeyden lisäksi sepän pajassa oli kuuma, koska tulisija hohkasi lämpöä. Meteliäkin pajassa oli, koska työvälineiden käytöstä aiheutui kovaa ääntä ja koska seppä joutui huutamaan ohjeita apupojilleen kaiken sen melskeen keskellä. Ehkäpä vierailu sepän pajassa saa sinut arvostamaan entistäkin enemmän entisajan seppien työtä. Menneinä aikoina sepät olivat nimittäin erittäin arvostettuja ja moni nuori poika halusi sepän koulutettavaksi.

– Langinkoskella sijaitseva Venäjän tsaarin entinen kesäasunto on erittäin mielenkiintoinen vierailukohde. Kesäasunnolla pääset näkemään, kuinka tsaariperhe vietti kesiään Suomessa ja millaisia tavaroita he käyttivät. Kesäasunnolla on jännä tunnelma ja se on mielenkiintoinen vierailukohde.

– Koulumuseo kertoo menneen ajan koulunkäynnistä, jolloin korostettiin opettajan auktoriteettia ja lasten ehdotonta tottelevaisuutta. Miltähän tuntui olla pieni koululainen tuon ajan Suomessa?

– Museot tarjoavat aimoannoksen historiaa, mutta jos perinteiset museot eivät niin kovin sinua innosta, harkitse osallistumista museoiden työpajoihin – osa museoista tarjoaa nimittäin toiminnallisia työpajoja, joiden kautta on mahdollista tutustua historiaan. Työpajat ja käsillä tekeminen voivatkin olla käytännönläheiselle ihmiselle erinomainen tapa päästä tutustumaan menneiden aikojen elämään. Esimerkiksi lasten arkeologinen työpaja, jossa lapset saavat tehdä ”kaivauksia” on mielenkiintoinen tapa tutustua arkeologiaan ja jää lasten mieleen varmasti paremmin kuin kirjoista luetut tarinat arkeologisista kaivauksista. Kun lapset saavat kokeilla arkeologin työtä aivan käytännössä, on se aivan erilainen kokemus kuin samasta aiheesta lukeminen. Ehkäpä pieni arkeologia-kärpänen puree lasta ja hän kiinnostuu arkeologiasta laajemmikin. Monesti dinosaurukset kiinnostavat lapsia ja eläinmuseon dinosauruksia ja muinaisia eläimiä esittelevä osasto voikin olla loistava idea aloittaa esihistorian opiskelu. Suuri ja terävähampainen tyrannosauruksen luuranko jää varmasti lasten mieleen.

– Turun keskiaikaiset markkinat ovat loistava kohde, jos haluat tutustua keskiaikaiseen elämään! Pääset markkinoilla maistelemaan keskiaikaisia herkkuja ja kokeilemaan vaikkapa jousiammuntaa. Itse kokeilemalla ja eläytymällä jäävät keskiajan ominaispiirteet helposti mieleen. Tarkkaile markkinoilla myös esiintyjien pukeutumista – opit samalla, kuinka keskiajan ihmiset pukeutuivat ja millaisia vaatteita he suosivat. Mukava markkinareissu tarjoaa samalla myös ainoannoksen historiantietämystä.

– Urheilumuseo kertoo suomalaisen urheilun historiasta ja voi olla erityisen mielenkiintoinen, jos urheilu on lähellä sydäntäsi. Historiaa voikin lähestyä aivan ensimmäiseksi juuri omista mielenkiinnon kohteista käsin. Jos olet esimerkiksi hevoshullu, aloita historianopintosi tutustumalla suomenhevosen historiaan ja kehitysvaiheisiin. Tiesitkö esimerkiksi, kuinka tärkeä rooli hevosilla oli sodissamme ja kuinka läheisiä monista hevosista tuli rintamalla taistelleille sotilaillemme?