Kuinka teet historian opiskelusta mielenkiintoisempaa?

Moni taitaa pitää historiaa oppiaineena hieman tylsänä ja osa on vahvasti sitä mieltä, että historia ei ole kovin mielenkiintoinen oppiaine. Jos lukeminen ei ole sinun juttusi, voi historia helposti tuntua tältä – et ehkä halua painaa mieleesi merkityksettömiltä tuntuvia vuosilukuja tai päntätä menneisyyden tapahtumien merkkipaaluja tai merkkihenkilöiden nimiä. Saatat jopa miettiä, mitä hyötyä on tutustua menneisiin tapahtumiin – miksi katsoa menneseen, eikö olisi järkevämpää suunnata katse tulevaisuuteen? On kuitenkin ihan kiistaton tosiasia, että menneisyydestä voidaan oppia paljon – menneisyydessä tehdyt virheet auttavat välttämään samoja virheitä uudelleen ja menneisyydessä saavutetut menestykset voivat auttaa luomaan uusia menestystarinoita myös nykypäivän elämässä. Vaikka elämäntapa ja elinympäristö ovatkin kovin muuttuneet menneistä ajoista, ovat monet ideat kuitenkin sovellettavissa edelleenkin. Saatat olla kovin käytännönläheinen ihminen, jolloin historiaan tutustuminen käytännönläheisellä tavalla voisi olla sinun juttusi ja kerrommekin seuraavaksi vinkkejä siitä kuinka voit tehdä historian opiskelusta entistä käytännönläheisempää ja mielenkiintoisempaa.

Vinkkejä

– Vieraile vanhoissa rakennuksissa, joista monet ovat nykyään museokäytössä. Halutessasi tutustua esimerkiksi sepän työhön, vieraile entisajan sepän pajassa ja tutustu hänen käyttämiinsä työvälineisiin. Vierailu kertoo sinulle elävällä tavalla, kuinka raskasta entisajan sepän työ olikaan. Sepän pajassa saatat hämmästyä pajan olosuhteita – pajoissa oli yllättävän pimeää, jotta seppä näki paremmin takomansa metallin värissä tapahtuvat muutokset ja jotta hän pystyi näiden värimuutosten perusteella ajoittamaan paremmin erilaiset työvaiheet. Vierailemalla sepän pajassa saat jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisissa olosuhteissa seppä työskenteli. Joissakin tilaisuuksissa ja tapahtumissa saatat saada tilaisuuden nähdä seppien työnäytöksiä, jotka kertovat konkreettisella ja mielenkiintoisella tavalla entisaikojen sepän työstä.

– Jos olet kiinnostunut Venäjän tsaariperheen elämästä, löytyy Suomestakin mielenkiintoisia vierailukohteita tätä kiinnostuksenkohdetta silmällä pitäen. Langinkoskella on esillä tsaariperheen käyttämä loma-asunto, jossa voi saada mielenkiintoisen kuvan tsaariperheen kesälomista Suomessa. Kesäasunto on erittäin mielenkiintoinen vierailukohde ja siellä näkee, millaisia esineitä tsaariperhe käytti ja mitä he kesälomillaan tekivät – vierailu saattaa luoda tsaarista aivan uudenlaisen kuvan.

– Vieraile erilaisissa linnoissa – tällaiset vierailukäynnit ovat mielenkiintoisia ja tuovat historian elävänä vierailijan eteen. Suomessa esimerkiksi Turun linna on mielenkiintoinen vierailukohde, jossa vierähtää helposti monta tuntia. Jos pääset ulkomaanmatkalle, historiallisten kohteiden valikoima on jo huomattavasti kotimaan valikoimia laajempi. Espanjassa esimerkiksi Alhambra on suosittu ja mielenkiintoinen kohde, jos olet kiinnostunut historiasta. Monessa kohteessa kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan opasta, jotta vierailusta saa kaiken irti. Muistathan, että lomamatkoilla on mahdollista laatia suunnitelmat niin, että lomasta tulee mielenkiintoinen kokonaisuus, joka sisältää sekä historiaa, rentoutumista että hyvää ruokaa. Koko loman ei tarvitse olla historiaan tutustumista, mutta pieni osa lomaa voi sitä olla.

– Turun keskiaikaiset markkinat ovat oivallinen kohde tutustua keskiaikaiseen elämään – siellä tuntuu melkein siltä kuin olisit siirtynyt ajassa taaksepäin aina keskiajalle. Maistele keskiaikaisia herkkuja, kokeile vaikkapa jousiammuntaa ja sujahda keskelle keskiaikaisia tapahtumia. Markkinoiden tunnelma tempaa sinut todennäköisesti mukaansa, vaikka kirjoista luettuna keskiajan historia tuntuisikin sinusta tylsältä.

– Jos et pidä perinteisistä museoista, kannattaa selvittää, olisiko museoilla tarjolla jotakin toiminnallista tekemistä – osa museoista tarjoaa esimerkiksi toiminnallisia työpajoja, joiden kautta on mahdollista tutustua menneisiin aikoihin. Tällaiset pajat ja käsillä tekeminen voivatkin olla käytännönläheiselle ihmiselle erinomainen tapa päästä tutustumaan menneiden aikojen elämään. Esimerkiksi lapsille järjestetty arkeologinen työpaja, jossa lapset saavat tehdä ”kaivauksia” on mielenkiintoinen tapa tutustua arkeologiaan ja jää lasten mieleen varmasti paremmin kuin kirjoista luetut tarinat arkeologisista kaivauksista.

– Jos pidät elokuvista, valitse historiallisia vaihtoehtoja – monista historiallisista tapahtumista on tehty aivan loistavia elokuvia. Täytyy tietysti pitää mielessä, että elokuvissa juonikuvioita on saatettu hieman värittää yleisön kiinnostuksen takaamiseksi, mutta monen historiallisen elokuvan tarina on kuitenkin pääpiirteissään tosi. Jos sinulla on vaikeuksia oppia lukemalla esimerkiksi Egyptin historiaa tai edes tarttua kirjaan, etsi käsiisi aihetta käsitteleviä elokuvia, joiden avulla saat helposti kerrattua aihealueen tärkeimmät asiat. Katsoessasi elokuvaa kiinnitä huomiota myös elokuvassa esiintyvien ihmisten asusteisiin ja esimerkiksi siihen, millaisissa olosuhteissa ihmiset kyseisenä aikana elivät. Elokuvien lisäksi myös menneisyyteen sijoittuvat teatteriesitykset saattavat toimia.

– Suosi dokumentteja – monet dokumenttiohjelmat ovat yllättävän mielenkiintoisia ja tarjoavat suuren määrän tietoa kompaktissa ja helposti lähestyttävässä paketissa.

– Visuaalinen ihminen saattaa hyötyä menneistä ajoista kertovista taide- ja valokuvanäyttelyistä. Niistä kannattaa imeä kuvien kertomat tuhannet sanat samalla kun pääset nauttimaan taide-elämyksistä. Menneiltä ajoilta peräisin olevat kuvat kertovat ihan omanlaistaan tarinaa kyseisestä ajankohdasta ja niiden avulla on mahdollista oppia paljon.

– Kokeile roolipelaamista, jossa tapahtumat sijoittuvat menneeseen aikaan. Voi olla mielenkiintoista valmistaa esimerkiksi omat roolipelivaatteet itse. Samalla tulet tutustuneeksi menneiden aikojen pukeutumistyyleihin.